c S

Računalniška oprema za socialno ogrožene in žrtve poplav

18.09.2023 12:59

Nevladna organizacija Društvo Duh časa, ki deluje na področju razvoja informacijske družbe, že od leta 2011 dalje izvaja dejavnost Računalniki za socialno ogrožene, pri čemer ji pomagajo tudi na Ministrstvu za digitalno preobrazbo.

Na Ministrstvu za digitalno preobrazbo si prizadevajo, da pri digitalni preobrazbi države nihče ne bi bil pozabljen, pri čemer pa so digitalne kompetence in dostop do digitalnih tehnologij ključnega pomena. Zato so na ministrstvu podprli dejavnost Računalniki za socialno ogrožene, na način, da financirajo enega izmed prostorov, ki ga za delovanje uporabljajo v Ljubljani. 

Društvo Duh časa je preko svoje dejavnosti do danes podarilo že skoraj 7000 rabljenih in programsko očiščenih računalniških kompletov. Ti zajemajo računalnik, monitor, tipkovnico in miško, občasno pa imajo na voljo tudi prenosne računalnike, tiskalnike, zvočnike, slušalke in podobno. Računalniško opremo namenjajo: 

  • osnovnošolcem, dijakom, študentom, udeležencem izobraževanja za odrasle 
  • upokojencem, invalidsko upokojenim, vsem s statusom invalidnosti 
  • socialno ogroženim, prejemnikom socialne podpore 
  • oškodovanim v naravnih nesrečah večjega obsega  
  • beguncem, vsem s statusom azila 
  • neprofitnim organizacijam in njihovim uporabnikom 

Na njihovi spletni strani so navedena podrobna navodila, tako za tiste, ki bi želeli svoj odslužen, a še vedno dobro ohranjen računalnik podariti, kot za tiste, ki računalniško opremo potrebujejo. 

Po uničujočih poplavah, ki so v začetku avgusta prizadele Slovenijo, pa so aktivirali tudi akcijo Namizni računalniki za prizadete v poplavah, ki jo izvaja Mreža NVO-VID. Akcija nudi brezplačne računalnike vsem oškodovanim v naravni nesreči, pomoč pa vključuje tudi dostavo računalniške opreme. 

  • Ministrstvo za digitalno preobrazbo