c S

Prve državne prenosnike bodo začeli razdeljevati v prihodnjih dneh

20.06.2024 16:33 Prvi izmed 10.000 prenosnih računalnikov, ki jih je ministrstvo za digitalno preobrazbo kupilo lanbodo v prihodnjih dneh prišli v roke upravičencev. Doslej je prispelo več kot 2000 vlog.

Po zadnjih podatkih ministrstva za digitalno preobrazbo so v javnem štipendijskem, razvojnem, invalidskem in preživninskem skladu prejeli 2277 vlog in izdali 669 pozitivnih odločb. V naslednjih dneh bo izdanih še 195 pozitivnih odločb, skupaj torej nekaj manj kot 870, je na srečanju z novinarji povedala ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.

Seznam upravičencev se bo razširil

Sklad je poziv za razdelitev računalnikov objavil 12. aprila. Rok za oddajo vlog bi se sicer po prvotnih načrtih iztekel v soboto, a je sklad v začetku tedna poziv podaljšal do konca meseca.
Po besedah ministrice se bo seznam upravičencev do računalniške opreme z julijem razširil na starše oz. zakonite zastopnike, ki so uvrščeni v drugi dohodkovni razred in imajo vsaj enega otroka, vključenega v osnovnošolsko izobraževanje.

Če bodo računalniki za izposojo še na voljo, bodo skupino upravičencev razširili na tretji dohodkovni razred, do skupno šestega. "Vsega skupaj je 300.000 upravičencev in verjamem, da nas boste, ko bomo prišli do tretjega dohodkovnega razreda, že spraševali, kdaj bomo nabavili nove prenosnike," je prepričana ministrica.

Na ministrstvu so ob tem pojasnili, da so bile prve odločbe izdane v ponedeljek, tako da bi lahko prvi upravičenci računalnike po pošti prejeli v prihodnjih dneh. Skupaj z njimi bodo dobili še navodila za uporabo, miško in podlogo za miško.

Linux in Microsoft Teams

Prenosniki bodo imeli nameščen odprtokodni operacijski sistem Linux, različico Pop OS, ter vso potrebno programsko opremo za brskanje po spletu, branje in pošiljanje elektronske pošte. Na računalnikih so tudi že vnaprej nameščeni programi za delo oz. šolanje od doma, kot so LibreOffice, Zoom in Microsoft Teams.

Kot so še poudarili na ministrstvu, imajo računalniki nameščeno tudi protivirusno zaščito.
Stojmenova Duh je poleg računalnikov predstavila tudi nekatere druge aktivnosti ministrstva. Tako so že pripravili in v koalicijsko usklajevanje poslali izhodišča za krovni zakon o digitalni preobrazbi, jeseni pa bi lahko sledilo medresorsko usklajevanje.


>> Več: Prve državne prenosnike bodo začeli razdeljevati v prihodnjih dneh