c S

Pristojni odbor zavrnil predlog SDS-a o plačilu glob, ki jih je ribičem izreka Hrvaška

12.06.2024 07:48 Odbor DZ-ja za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je zavrnil predlog stranke SDS, po katerem bi vlada poravnala globe, ki so jih slovenskim ribičem za ribolov v Piranskem zalivu kljub arbitražni razsodbi izrekli hrvaški organi.

Predlog stranke SDS so na nujni seji podprli štirje člani odbora, osem jih je bilo proti.

Predlog največje opozicijske stranke po mnenju predstavnikov koalicije v odboru ni sprejemljiv, češ da bi plačilo glob, ki so jih ribičem izrekli hrvaški organi, pomenilo, da Slovenija priznava pristojnost hrvaških organov v delu morja, ki po arbitražni razsodbi pripada Sloveniji.

Enako mnenje so že podali vladni odbori. Vlada je ob tem sporočila, da pripravlja ustreznejši predlog spremembe zakona, kar so med sejo odbora DZ-ja večkrat poudarili tudi predstavniki koalicijskih strank. Vladni predlog naj bi med drugim predvideval, da bo vlada ribičem zagotovila oz. povrnila sredstva za plačilo glob in stroškov pravne pomoči, če bodo hrvaški organi začeli prisilne izterjave.

Do teh po besedah predstavnikov koalicije v odboru DZ-ja namreč še ni prišlo, vsaj ne za tiste globe, ki so jih hrvaški organi slovenskim ribičem izrekli za ribolov v delu morja, ki po arbitraži pripada Sloveniji.

>> Več: Pristojni odbor zavrnil predlog SDS-a o plačilu glob, ki jih ribičem izreka Hrvaška