c S

Primer Marinblu: minister napoveduje lastninsko odgovornost za podjetnike, ki kršijo zakonodajo

03.04.2024 06:40 Zakonca Šuštar sta kljub kršitvam izkoristila luknje v zakonu in prek svojega drugega podjetja Delmar znova postala latnika Marinbluja. Minister Luka Mesec zatrjuje, da bo pozval k spremembi zakonodaje, ki bo zahtevala tudi lastniško odgovornost.

Kot smo razkrili na Televiziji Slovenija poleti 2022, so v podjetju Marinblu hudo kršili delavske pravice, govor je bil celo o suženjskih razmerah večinoma tujih delavcev. Zaradi očitkov o izkoriščanju in slabih higienskih razmerah, kar so potrdile tudi inšpekcijske službe, je podjetje zašlo v težave, zakonca Šuštar pa sta ga pred stečajem skušala rešiti s pomočjo prisilne poravnave in odpisom pet milijonov in pol evrov dolga. V zameno sta se morala odpovedati lastništvu, ki je končalo v rokah enega izmed upnikov Algoja. Nato pa sta zakonca izkoristila luknje v stečajni zakonodaji, zdaj sta namreč prek svojega drugega podjetja Delmar znova postala lastnika Marinbluja.

"Zakon, ki določa insolvenčne postopke, je v domeni ministrstva za pravosodje. S podjetjem Marinblu smo imeli veliko težav na ministrstvu za delo. Zato bom odprl to temo in pozval, da spremenimo zakonodajo. Zagotavljam, da bodo ljudje, ki si lastijo podjetja in ta kršijo zakonodajo, postali tudi lastninsko odgovorni. Tukaj je namreč srž te težave," pravi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec.

Predsednik zbornice stečajnih upraviteljev nam je v pisnem odgovoru razložil, da je Marinblu tipičen primer sodobnega načina "poslovanja", pri katerem se družba, ki je prezadolžena, v insolvenčnih postopkih nato obvladuje prek t. i. slamnatih družb. Na to se lastniki družbe bodisi že predhodno pripravijo tako, da vzpostavijo visoke terjatve do svoje družbe, bodisi pozneje od katerega od upnikov kupijo terjatev do svoje prezadolžene družbe po velikem popustu.

>> Več: Primer Marinblu: minister napoveduje lastninsko odgovornost za podjetnike, ki kršijo zakonodajo