c S

Pri nadomestnih objektih v ospredju prilagodljivost – tako glede materialov kot načina gradnje

18.04.2024 13:51 Lastniki v poplavah uničenih hiš, ki se bodo odločili za nadomestno gradnjo, bodo lahko izbirali med 12 ponujenimi arhitekturnimi rešitvami. Pri tem se bodo lahko odločali za gradnjo z različnimi materiali, objekti pa bodo prilagodljivi glede na potrebe.

Kot je na novinarski konferenci dejal državni sekretar Klemen Ploštajner, pristojen za javno stanovanjsko politiko na ministrstvu za solidarno prihodnost, je bil z uspešno izpeljanim natečajem za nadomestno gradnjo storjen "pomemben korak pri zagotavljanju varnih domov po lanskih katastrofalnih poplavah za tiste, ki so izgubili hiše in ki so jim s tem omogočili, da si izberejo nov dom, ki bo sodoben, finančno dostopen in kakovostno načrtovan".

Poudaril je, da cilj nadomestitvenih gradenj ni samo, da v poplavah prizadetim ljudem zagotovijo streho nad glavo, ampak predvsem to, da zagotovijo tako kakovostno bivanje kot varnost novih lokacij, na katerih bodo objekti postavljeni, ter tudi to, da se bodo kakovostno umeščali v prostor ter zagotovili trajnostni razvoj prostora.

"Arhitektki in arhitektke, ki so se s svojimi rešitvami prijavili na natečaj, so imeli precej zahtevno delo – zasnovati so morali tip hiš za neznane prihodnje stanovalce na bolj ali manj neznani lokaciji. Hiše so moral morale biti ob tem ravno prav velike, prilagojene sodobnim načinom bivanja, omogočati pa so morale tudi dobro umeščenost v prostor ter biti dostopne širokemu krogu ljudi," je pojasnil Polštajner.

Upravičenci bodo lahko izbirali med 12 različnimi rešitvami

Na natečaj, ki ga je ministrstvo izpeljalo v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS), je prispelo 21 elaboratov različnih avtorskih skupin, ki so pripravile 58 predlogov za različne sklope nalog – prostostoječe stavbe, dvojčke in stavbe v nizu oz. vrstne hiše. Strokovna komisija je nato izbrala 12 arhitekturnih rešitev, med katerimi bodo lahko izbirali upravičenci do nadomestitvenih gradenj. Natečajne rešitve so predstavljene na spletnih straneh ZAPS-a, najprimernejše pa bodo kmalu predstavili tudi v posebnem spletnem katalogu, so napovedali na ministrstvu.


>> Več: Pri nadomestnih objektih v ospredju prilagodljivost – tako glede materialov kot načina gradnje