c S

Premier z manjšinskima poslancema podpisal dogovor o sodelovanju

26.05.2023 07:15 Predsednik vlade Robert Golob in poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti Felice Žiža in Ferenc Horvath so podpisali dogovor o sodelovanju.

Po besedah premierja s podpisom sporazuma niso želeli hiteti, saj zanj ne obstajajo dnevnopolitični razlogi, hkrati pa so želeli pokazati, da se da sodelovati tudi brez uradnih zavez.

"Zavedamo se, da nas narodne skupnosti v resnici bogatijo in da so kot take nekaj, kar moramo dejansko krepiti in skrbeti zanje," je dejal predsednik vlade.

Sporazum je po njegovem mnenju stabilen okvir, ki prehiteva določene poteze, ki jih bomo morali na državni ravni še izvesti. Ključna zaveza pa je, da želijo dati skupnostma bolj stabilne pogoje delovanja. "Sam tudi prihajam z območja, jaz ga bom imenoval mešanega, z območja Goriške, kjer imamo na drugi strani meje našo zelo močno narodno skupnost," je dejal premier in dodal, da se zato zaveda, koliko jim pomeni stabilno dolgoročno financiranje. "Na ta način želim dajati zgled tudi sosednjim državam," je še dodal.

>> Več: Premier z manjšinskima poslancema podpisal dogovor o sodelovanju