c S

Premier Golob na dunajskem posvetu za odločnejše skupno delovanje EU

13.04.2024 19:16 Premier Robert Golob se je v petek na Dunaju udeležil posveta skupine evropskih voditeljev o strateških prioritetah Evropske unije.

Na njem je poudaril, da lahko unija aktualne izzive učinkovito naslovi le z odločnejšim skupnim delovanjem, so danes sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Slovenski premier je v tem okviru omenil tako varnostne, kot tudi podnebne, migracijske, gospodarske in socialne izzive, vključno s težavami v kmetijskem sektorju, so še zapisali.

Poleg Goloba ter gostiteljev, predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela in avstrijskega kanclerja Karla Nehammerja, so se delovne večerje na Dunaju udeležili tudi voditelji Cipra, Danske in Malte.

Priprava prihodnjih strateških prioritet EU-ja, zbranih v t. i. Strateški agendi 2024–2029, se je začela oktobra lani na neformalnem vrhu v Granadi. Srečanje na Dunaju je bilo eden od štirih posvetov voditeljev o ciljih in prednostnih nalogah EU-ja za naslednjih pet let. Predsednik Evropskega sveta Michel je imel takšne posvete še v Vilni, Bukarešti in Varšavi s ciljem, da Evropski svet strateško agendo sprejme na zasedanju junija letos.


>> Več: Premier Golob na dunajskem posvetu za odločnejše skupno delovanje EU