c S

Prekinitev ognja v Gazi podaljšana še za en dan

30.11.2023 11:32 Izrael in palestinsko gibanje Hamas sta se le nekaj minut pred iztekom začasne prekinitve ognja dogovorila o podaljšanju premirja v Gazi za 24 ur.

Dogovor sta strani dosegli ob posredovanju katarskih, egiptovskih in ameriških pogajalcev. Katarsko zunanje ministrstvo je na omrežju X sporočilo: "Palestinska in izraelska stran sta dosegli dogovor o podaljšanju humanitarnega premirja v Gazi še za en dan pod enakimi pogoji kot do zdaj, torej prekinitev spopadov in vstop humanitarne pomoči v Gazo." Obenem
to pomeni tudi še eno izmenjavo talcev in palestinskih zapornikov. Kot je dodal predstavnik katarskega ministrstva, se nadaljujejo tudi pogajanja o nadaljnjem podaljšanju prekinitve ognja.

Dogovor je najprej potrdil Hamas, nato pa še izraelska vojska, ki je poudarila, da so dogovor sprejeli zaradi obljube o izpustitvi dodatnih talcev. V okviru podaljšanja premirja je izraelska vlada sporočila, da je že prejela nov seznam talcev, ki jih bo Hamas izpustil danes. Na seznamu so ženske in otroci, točnega števila talcev pa niso razkrili.


>> Več: Prekinitev ognja v Gazi podaljšana še za en dan