c S

Predstavnice list za evropske volitve o temah za enakost spolov v EU-ju

29.05.2024 07:07 Predstavnice kandidatnih list za evropske volitve so na pogovoru o enakosti spolov med ključnimi temami poudarile enako zastopanost obeh spolov v vseh strukturah EU-ja. Spomnile so tudi na dosegljivost higienskih pripomočkov in pravico do splava.

Sonja Lokar je v imenu Zagovorniške skupine za pravične evropske volitve za ženske izrazila zadovoljstvo, da so vse stranke na svojih kandidatnih listih uporabile sistem zadrge pri določanju vrstnega reda. Pozdravila je tudi odločitev Radiotelevizije Slovenija, da v svoje oddaje začne bolj enakovredno vabiti predstavnike in predstavnice.

Kandidatka liste Vesna Urška Zgojznik je dejala, da želi v evropskem parlamentu odpirati vprašanja o dosegljivosti ženskih higienskih pripomočkov in uveljavitev menstrualnega dneva.

Doroteja Novak Gosarič s kandidatne liste DeSUS in Dobra država se bo zavzela za širitev porodniškega dopusta v vse države članice. Poskrbljeno mora namreč biti za varno in srečno otroštvo, meni.

Nosilka kandidatne liste Nič od tega Violeta Tomič je opozorila, da je v Sloveniji 200.000 žensk v rodni dobi brez opredeljenega ginekologa. Prepričana je, da je treba na ravni EU-ja zagotoviti varnost za ginekološke bolezni, in ob tem kritizirala nespoštovanje Istanbulske konvencije, ki se zavzema za preprečevanje nasilja nad ženskami in dekleti.

>> Več: Predstavnice list za evropske volitve o temah za enakost spolov v EU-ju