c S

Predsednica Nataša Pirc Musar bo v petek podpisala odlok o razpisu evropskih volitev

20.02.2024 08:13 Iz napovednika dogodkov predsednice republike je razvidno, da bo Nataša Pirc Musar v petek podpisala odlok o razpisu volitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament. Jasno je sicer, da bodo volitve slovenskih evroposlancev potekale 9. junija.

Volitve poslancev iz Slovenije v Evropski parlament skladno z zakonodajo razpiše predsednik republike. Za dan glasovanja določi nedeljo ali drug dela prost dan v obdobju, ki ga določi pristojni organ Evropske unije. Letos bodo volitve v Uniji potekale med 6. in 9. junijem, tako je že jasno, da bodo v Sloveniji na zadnji dan v tem obdobju – v nedeljo, 9. junija.

Volitve se razpišejo najprej 135 dni in najpozneje 75 dni pred dnevom glasovanja. Od dneva razpisa glasovanja do dneva glasovanja mora preteči najmanj 60 dni. Po zakonskih določbah z dnem, ki je v aktu o razpisu volitev določen kot dan razpisa volitev, začnejo teči roki za volilna opravila, denimo za vložitev kandidatnih list in žreb seznama list na glasovalnih lističih, pripravo volilnih imenikov, glasovanja na predčasnem glasovanju, ugotavljanje izida in podobno.

V Sloveniji se sicer pri izvedbi volitev lahko zaplete, saj še vedno obstaja negotovost glede sestave in delovanja volilnih komisij. Državna volilna komisija (DVK) je namreč 10. januarja prejela odstopne izjave tajnikov dveh volilnih komisij volilnih enot in 14 okrajnih volilnih komisij z območja Ljubljane ter njihovih namestnikov, skupaj 31 oseb. O iskanju rešitve se predstavniki DVK-ja v zadnjih tednih pogovarjajo zlasti s predstavniki ministrstva za javno upravo in ljubljanske upravne enote, a za zdaj rešitve še ni.

>> Več: Predsednica Nataša Pirc Musar bo v petek podpisala odlok o razpisu evropskih volitev