c S

Predlog NSi-ja za dopolnitev zakona o zdravstvenem varstvu končal zakonodajno pot

23.05.2024 07:21 Predlog dopolnitev zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki ga je v DZ vložil NSi, je končal zakonodajno pot.

Z njim bi v primerih preseganja najdaljše čakalne dobe zavarovanim osebam omogočili, da storitev opravijo pri izvajalcu, ki ni del javne zdravstvene mreže. Storitev bi ZZZS plačal neposredno izvajalcu.

Predlog že na matičnem odboru ni dobil zadostne podpore, zato DZ o njem ni glasoval. V predstavitvi stališč poslanskih skupin je Jožef Horvat (NSi) poudaril, da v stranki menijo, da imajo ljudje, ki plačujejo prispevke v zdravstveno blagajno, pravico do kakovostne, hitre, pravočasne zdravstvene oskrbe, in ne zgolj pravico do čakalne vrste. Žal vladajoča koalicija po njegovih besedah očitno še ne namerava reševati vse daljših čakalnih dob in išče načine, kako bi zdravnike iztisnila iz državnega zdravstva. Ob tem je izrazil obžalovanje, da pri največji vladni stranki Svoboda ni interesa za predstavitev stališča do njihove novele zakona.

Suzana Lep Šimenko (SDS) je poudarila, da že dolgo imamo dolge čakalne vrste in se jih z več ukrepi nikakor ne uspe skrajšati. Vladi je očitala, da je v vojni z zdravniki, in namesto da bi sistem reševali, zdravnike sili, da odhajajo iz javnih zavodov k zasebnikom. Dodala je, da podpirajo vsa prizadevanja za krajšanje čakalnih dob.

>> Več: Predlog NSi-ja za dopolnitev zakona o zdravstvenem varstvu končal zakonodajno pot