c S

Predlog dopolnitev zakona o spodbujanju digitalne vključenosti

07.02.2024 09:21 Opozicija ter SD sta preprečila, da bi bil predlog dopolnitev zakona o spodbujanju digitalne vključenosti obravnavan po skrajšanem postopku. Novela bo dala podlago za razdelitev 13.000 računalnikov, ki jih je kupilo ministrstvo za digitalno vključenost.

Vlada je predlagala obravnavo predloga po skrajšanem postopku, ker so to manj zahtevne spremembe, ki se ne nanašajo na koncept zakona, ampak na učinkovito dodeljevanje sredstev, je na seji kolegija predsednice DZ-ja Urške Klakočar Zupančič dejala generalna sekretarka vlade Barbara Kolenko Helbl.

"S tem zakonom se popravlja šlamastika ministrice Emilije Stojmenove Duh, ki je bila predlagateljica zakona, na podlagi katerega je kupila 13.000 računalnikov, ki jih pozneje na podlagi lastnega zakona ne zna razdeliti," je bil kritičen vodja poslanske skupine SD-ja Jani Prednik.

Ocenil je, da pri nakupu računalnikov v vrednosti šest milijonov evrov "ne gre samo za šlamastiko, ampak tudi za površnost".
"Ministrici ne zaupamo več, da je zakon napisan tako, kot je treba, zato predlagamo redni postopek," je dejal Prednik.

Tomaž Lisec, ki je nadomeščal vodjo poslancev SDS-a Jelko Godec, je dejal, da na tem zakonu temelji interpelacija, ki so jo vložili proti ministrici za digitalno preobrazbo. Počakali bodo na mnenje zakonodajnopravne službe, ocenjujejo pa, da predlagana dikcija členov ne rešuje problematike.

"Žalostno je, da ministrica s tem, ko predlaga to novelo, dejansko prizna, da njen zakon ni bil dober. Še bolj žalostno pa je, da ta novela ne rešuje zadeve," je dejal Lisec. Proti skrajšanemu postopku so bili, ker da morata strokovna javnost in politika odločiti o tem, ali predlog novele stvari dejansko rešuje in ali je ministrica še vredna svojega položaja.

Proti skrajšanemu postopku je bil tudi vodja poslanske skupine NSi-ja Janez Cigler Kralj. Nakup računalnikov je označil za "šlamastiko, površnost in celo sum negospodarne rabe javnega denarja", pripravljanje podlage za njihovo razdelitev pa po njegovem mnenju kaže na opravilno nesposobnost. "Zato da se ne bodo spet v čem zmotili in naredili še kakšne napake, ne podpiram skrajšanega postopka," je dejal.


>> Več: Prednik (SD): Šlamastika in površnost ministrice Emilije Stojmenove Duh