c S

Pozivi k preiskavi domnevnega ruskega vplivanja na evropske poslance

02.04.2024 06:49 Transparency International EU se je pridružil pozivom Evropskemu parlamentu k takojšnji preiskavi domnevnega ruskega vplivanja na evropske poslance. K preiskavi so pozvali tudi iz parlamentarnih skupin EPP, Renew in Zeleni.

Direktor Transparency International EU Nick Aiossa je ocenil, da bi lahko šlo za še resnejše obtožbe, kot so bile tiste v aferi Katargate.

"Obtožbe, da so bili evropski poslanci plačani za promocijo ruske propagande z namenom destabilizacije evropske demokracije, bi lahko bile bolj resne kot v aferi Katargate. Ne samo, da bi moral Evropski parlament takoj preiskati te obtožbe, temveč bi moral končno uvesti prave reforme za izkoreninjenje kulture nekaznovanosti, ki se je predolgo razraščala," je Aiossa zapisal v sporočilu, objavljenem na spletni strani organizacije.

Evropske poslance je obtožil, da so po aferi Katargate brezbrižno pristopili k reformam, ki jih niso nikoli vzeli resno. Opozoril je, da zato še vedno ni neodvisnega nadzora in spremljanja njihovega ravnanja, prav tako ni sankcij, ki bi jih učinkovito odvračale od neprimernega ravnanja.

"Če se to tik pred najpomembnejšimi volitvami v zgodovini EU-ja ne bo spremenilo, bo demokracija EU-ja še naprej ogrožena," je še zapisal Aiossa v sporočilu za javnost.

To je dejal po tem, ko je Češka zaradi domnevnega širjenja ruske propagande v EU-ju v sredo uvedla sankcije proti spletenemu portalu Voice of Europe s sedežem v Pragi, belgijski premier Alexander de Croo pa je povedal, da so nekateri evropski politiki za sodelovanje s portalom in za širjenje ruske propagande iz Rusije prejeli celo plačilo.

>> Več: Pozivi k preiskavi domnevnega ruskega vplivanja na evropske poslance