c S

Postopek pred Meddržavnim sodiščem: "Palestinci trpijo kolonializem in apartheid"

19.02.2024 17:11 Pred Meddržavnim sodiščem (ICJ) se je začel postopek o pravnih posledicah izraelske okupacije palestinskih ozemelj, ki traja že 57 let. Gre za ločen postopek od tistega, ki ga je proti Izraelu zaradi očitkov o genocidu v Gazi sprožila Južna Afrika.

Postopek, ki se je danes začel, je sprožila Generalna skupščina ZN-a na podlagi resolucije iz decembra 2022, torej skoraj leto dni pred aktualno vojno v Gazi.

Za resolucijo, na podlagi katere se je začel postopek, je glasovalo 87 članic ZN-a, 26 jih je bilo proti, 53 pa je bilo vzdržanih. Med državami, ki so resoluciji nasprotovale, sta bili poleg Izraela in ZDA tudi Nemčija in Združeno kraljestvo.

Generalna skupščina je ICJ zaprosila za svetovalno mnenje glede pravnih posledic izraelske "okupacije, naseljevanja in priključitve, vključno z ukrepi, katerih namen je sprememba demografske sestave, značaja in statusa svetega mesta Jeruzalem in s tem povezanih sprejetih diskriminatornih zakonodaje in ukrepov," poroča Al Džazira.

Resolucija je ICJ zaprosila, naj svetuje, kako te politike in prakse "vplivajo na status zakonitosti okupacije" in kakšne pravne posledice nastajajo zaradi tega statusa za vse države in ZN.

>> Več: Postopek pred Meddržavnim sodiščem: "Palestinci trpijo kolonializem in apartheid"