c S

Poslanci napovedujejo široko podporo referendumu o JEK-u 2

22.05.2024 15:41 Poslanske skupine Svoboda, SDS, NSi in SD so napovedale podporo predlogu za posvetovalni referendum o zagotavljanju oskrbe z elektriko z drugim blokom krške jedrske elektrarne in drugimi nizkoogljičnimi viri. Proti so v Levici.

"Ker gre za 100-letni projekt, nas v poslanski skupini SDS-a veseli, da je na strokovni in na politični ravni velika podpora referendumu in razpravam o JEK-u 2 in o obnovljivih virih energije (OVE)," je v imenu predlagateljev referenduma dejal Tomaž Lisec (SDS) in kot razlog za predlog navedel, da je referendum najvišja oblika izražanja demokracije.

Slovenija bo imela ob tem, da je načrtovano zaprtje Termoelektrarne Šoštanj, da sončna in vetrna energija ne bosta pokrili vseh potreb po elektriki ter da se napoveduje še veliko večja potreba po elektriki – v prihodnjih desetletjih veliko težav, če ne bo poskrbela za "stabilen, varen, stalen in zelen način pridobivanja električne energije, kar jedrska energija in obnovljivi viri nesporno so", je dejal Lisec.


>> Več: Razprava o referendumu o JEK-u 2 in resoluciji o dolgoročni rabi jedrske energije