c S

Poslanci naklonjeni strategijam za področje obrambe, a opozarjajo na manko vojakov

14.06.2024 13:32 Člani parlamentarnega odbora za obrambo so pozdravili predloge obrambne, vojaške strategije in strategije civilne obrambe. Dokumenti po navedbah avtorjev upoštevajo tudi lekcije iz vojne v Ukrajini.

Vse tri dokumente je na seji na kratko predstavil državni sekretar ministrstva za obrambo Damir Črnčec. Kot je dejal, je "trojček" strategij nastajal dalj časa in upošteva nove varnostne izzive, ki so v Evropi nastali po ruski agresiji na Ukrajino. Omenil je predhodne dokumente, med drugim srednjeročni vladni program slovenske vojske oz. ministrstva, ki so po njegovem mnenju narekovali, na kakšen način bomo modernizirali slovensko vojsko.

Obrambna strategija po njegovih navedbah v hierarhiji nacionalnovarnostnih dokumentov predstavlja hierarhično najvišjo stopnjo na obrambnem področju. Iz nje namreč izhajata vojaška strategija in strategija civilne obrambe. "Trojček dokumentov zaokrožuje vse, razumevanje in videnje, kako Slovenijo peljati naprej v letih, ki so pred nami, za spopadanje z vojaškimi in drugimi grožnjami," je pojasnil.


>> Več: Poslanci naklonjeni strategijam za področje obrambe, a opozarjajo na manko vojakov