c S

Poslanci bodo zakonski noveli glede zaposlovanja tujcev obravnavali na izredni seji

17.03.2023 13:53 O novelah zakona o tujcih ter zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev  bo DZ odločal na izredni seji 28. marca, je sklenil kolegij predsednice DZ-ja, ki je za oba predloga tudi potrdil nujni postopek obravnave.
 

Noveli zakona o tujcih ter zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev poenostavljata postopke za pridobitev dovoljenj za prebivanje in potrdil o prijavi ter za zaposlovanje tujcev. Po pojasnilih ministrstva za notranje zadeve so predloga pripravili zaradi potrebe po tuji delovni sili v Sloveniji.

V osnutku novele zakona o tujcih je sicer MNZ sprva odpravil pogoj znanja slovenskega jezika na vstopni ravni za podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje zaradi združitve družine, a je vlada nato v DZ posredovala predlog, ki ta pogoj ohranja. Kar je naletelo na ogorčenje nekaterih nevladnih organizacij, ki poslance pozivajo, naj predloga ne potrdijo.

Na izredno sejo so sicer na seji kolegija uvrstili tudi dopolnitve zakona o makrobonitetnem nadzoru finančnega sistema, ki prinaša rešitev za omejitev vpliva vsakokratne korekcije minimalne plače na posojilno sposobnost gospodinjstev.

>> Več: Poslanci bodo zakonski noveli glede zaposlovanja tujcev obravnavali na izredni seji