c S

Poslanci bodo o zakonih o zdravniški službi in o pravicah narodov nekdanjega SFRJ-ja odločali drugič

03.04.2024 06:43 DZ naj ne bi razpravljal in odločal o vladnem predlogu novele zakona o zdravniški službi, ki bi razširil nabor storitev, ki jih morajo zdravniki opravljati med stavko, a so glasovanje prestavili na eno od naslednjih sej.

DZ je z 72 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o javni rabi slovenščine, s katero vlada zakon po 20 letih približuje digitalni dobi. Novela predvideva, da bo raba slovenščine omogočena tudi v najsodobnejših elektronskih napravah in storitvah, kot so denimo Applovi telefoni ali avtomobilski vmesniki, podjetjem pa daje na voljo prehodno obdobje, v katerem bi svoje produkte prilagodila jeziku. Ne bo pa rešila podnaslavljanja vsebin pri pretočnih velikanih, kot sta Netflix in Disney, ker zanje velja načelo države izvora in s tem njihova zakonodaja.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je dejala, da trenutno veljavni zakon o javni rabi slovenščine ne odgovarja na težave in izzive, ki jih prinaša digitalna družba. Ker je slovenščina eden od uradnih jezikov v Evropski uniji, se ji zdi pomembno, da bi po 20 letih, kolikor je Slovenija tudi del evropske skupnosti, posodobili zakonodajo na tem področju, čeprav ta ne zmore z enako hitrostjo slediti hitro spreminjajočemu se digitalnemu okolju.

Ker novela vključuje prehodni rok, v katerem se bodo podjetja lahko seznanila z zakonodajo in ji prilagodila svoje produkte, je izrazila željo, da bi elektronske naprave še v mandatu te vlade spregovorile tudi slovensko.

Poslanska skupina SDS-a je sicer z dopolnilom, ki ni bilo izglasovano, želela doseči, da bi novela omenjala tudi internacionalizacijo slovenščine. Kot je povedala Alenka Jeraj (SDS), je bil eden od ciljev strateškega sveta za digitalizacijo v času prejšnje vlade, ki pa je bil z novo vlado črtan, da bi Slovenija vzpostavila razvojnogospodarsko predstavništvo v Silicijevi dolini. Na ta način bi pri svetovnih ponudnikih lahko pridobili njihove storitve in produkte.

>> Več: Poslanci bodo o zakonih o zdravniški službi in o pravicah narodov nekdanjega SFRJ-ja odločali drugič