c S

Poročilo o delu policije: Mladoletniška kriminaliteta najvišja v zadnjih 10 letih

05.07.2024 15:26 Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo se je seznanil s poročilom o delu policije v letu 2023. V razpravi so se vrstila opozorila o kadrovski problematiki na policiji in o problematiki medvrstniškega nasilja.

Na ministrstvu za notranje zadeve delo policije v lanskem in letošnjem letu ocenjujejo kot zelo dobro, uspešno in učinkovito, je poudarila državna sekretarka ministrstva Tina Heferle. Policija svoje temeljne naloge opravlja strokovno in zakonito in predvsem pri izvajanju in uporabljanju policijskih pooblastil dosledno spoštuje človekove pravice in temeljne svoboščine, je ocenila.

Med izzivi, s katerimi se je policija spopadala v lanskem letu, je med drugim izpostavila povečane tokove nedovoljenih migracij, prometno preobremenjenost avtocest in nove oblike kriminala. Pohvalila pa je hitro odzivnost in učinkovitost policije v času lanskoletnih poplav. Dobro delo policije je v mnenju pohvalila tudi komisija državnega sveta za državno ureditev.

Po besedah generalnega direktorja policije Senada Jušića je policija lani na področju preiskovanja in odkrivanja kriminalitete obravnavala 54.344 kaznivih dejanj, kar je pod desetletnim povprečjem, ki znaša 59.179. Preiskanost kaznivih dejanj pa je bila 51,4-odstotna in najvišja v zadnjih desetih letih, je poudaril. Nacionalni preiskovalni urad je lani obravnaval 85 kaznivih dejanj, od tega jih je bilo 81 s področja gospodarske kriminalitete, štiri pa s področja organiziranega kriminala.


>> Več: Poročilo o delu policije: Mladoletniška kriminaliteta najvišja v zadnjih 10 letih