c S

Ponovna uporaba, recikliranje, popravilo – EU sprejel prepoved uničenja neprodanih oblačil

06.12.2023 14:44 Evropska unija je sprejela prepoved uničenja neprodanih oblačil, s čimer želijo zagotoviti, da bodo izdelki bolj okolju prijazni, po drugi strani pa tudi spodbuditi popravila in recikliranje.

Svet EU-ja in Evropski parlament sta v torek sprejela dogovor, ki bo velikim trgovskim verigam prepovedal uničenje neprodanih oblačil in obutve. S tem želijo omejiti pojav t. i. hitre mode in obenem zmanjšati količno odpadnih oblačil, piše Deutsche Welle.

Bruselj se namreč zaveda, da je ogromna količina tekstilnih izdelkov v Evropski uniji velika težava, saj ima prav tekstil za hrano, stanovanjsko problematiko in prometom četrti največji negativni vpliv na okolje in podnebne spremembe. Prepoved se bo za velika podjetja začela izvajati čez dve leti, za srednje velika podjetja pa bo v veljavi šestletno prehodno obdobje. Mala in mikropodjetja so si izpogajala več izjem.

Omenjeni dogovor je del širše pobude, potem ko je Evropska komisija predlagala spremembe pravil o "ekodizajnu", s katerimi želi doseči, da bi izdelki postali trajnejši in da bi jih bilo lažje ponovno uporabiti, popraviti in reciklirati, kar bi zmanjšalo porabo virov, kot sta energija in voda.


>> Več: Ponovna uporaba, recikliranje, popravilo – EU sprejel prepoved uničenja neprodanih oblačil