c S

Poljska oznanila, da Ukrajini ne bo več pošiljala orožja

21.09.2023 10:45 Poljska, ena najtrdnejših zaveznic Ukrajini, je sporočila, da svoji sosedi v vojni ne bo več pošiljala orožja. Državi sta v sporu že zaradi vprašanja izvoza žita iz Ukrajine.

"Ne pošiljamo več orožja Ukrajini, ker zdaj Poljsko oborožujemo s sodobnejšim orožjem," je dejal premier Poljske Mateusz Morawiecki.

Poljska je Ukrajini zagotovila veliko pomoči. Poslala ji je 320 tankov iz sovjetskih časov ter 14 lovcev MiG-29. Nemčijo je pozivala, naj Ukrajini dobavi tanke leopard 2, obljubila je dobavo svojih vojaških lovcev, sprejela in pomagala je več kot 1,5 milijona beguncem iz Ukrajine.

Poljska se vojska je z dobavami Ukrajini oslabila za tretjino, poroča BBC, zdaj pa je v procesu zamenjave tega orožja s sodobnejšim zahodnim.

Izvoz orožja v Ukrajino se sicer ne bo povsem ustavil. Poljski proizvajalec PGZ bo namreč v naslednjih mesecih poslal 60 samovozečih havbic krab.

Morawiecki je za poljsko televizijo Polsat dejal, da Poljska pomaga Ukrajini premagati "ruskega barbara" s tem, da v dogovoru z ZDA in Natom vzdržuje logistično vojaško središče v Rzeszowu, od koder v Ukrajino pride večina zahodnega orožja.

Do spremembe politike Poljske prihaja v času povečanih napetosti med državama. V torek je Varšava na zagovor poklicala ukrajinskega veleposlanika zaradi izjav ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega v ZN-u.

Ta je namreč dejal, da se nekatere države zgolj pretvarjajo, da so solidarne z Ukrajino, a da s svojimi stališči glede izvoza ukrajinskega žita pravzaprav pomagajo Rusiji, kar je Varšava označila za "neupravičeno glede Poljske, ki je Ukrajino podpirala od prvega dne vojne".


>> Več: Poljska oznanila, da Ukrajini ne bo več pošiljala orožja