c S

Podrobnosti hišnih preiskav: z goljufijami in pranjem denarja si je združba pridobila 400 tisočakov

04.12.2023 07:30 Policisti so predstavili podrobnosti nedavnih hišnih preiskav s področja gospodarske kriminalitete. Hudodelska kriminalna združba je najemala lizinge za neobstoječe stroje, ustanavljala slamnata podjetja, utajevala davke in goljufala, pravijo policisti.

Kriminalisti in policisti PU-ja Murska Sobota so na podlagi večmesečne preiskave po gospodarski kriminaliteti v četrtek na območju policijskih uprav Murska Sobota, Maribor, Celje, Ljubljana in Kranj opravili 20 hišnih preiskav pri 15 fizičnih in petih pravnih osebah. Preiskave so bile opravljene zaradi storitev več kaznivih dejanj poslovnih goljufij, pranja denarja, oškodovanja upnikov z goljufijo ali nevestnim poslovanjem, neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in hudodelskega združevanja. V sklepni akciji je sodelovalo 112 kriminalistov in policistov, je na novinarski konferenci pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije PU-ja Murska Sobota Bojan Rous.

Dvema od treh ljudi, za katere policisti utemeljeno sumijo, da so se združili v hudodelsko združbo z namenom izvajanja poslovnih goljufij in pranja denarja, so v okviru preiskav v četrtek odvzeli prostost. Dežurni preiskovalni sodnik je za oba osumljenca odredil pripor.

Kot je pojasnil Rous, so hudodelsko kriminalno združbo sestavljali omenjeni trije ljudje, pri kaznivih dejanjih pa je sodelovalo še vsaj deset drugih ljudi – najmanj toliko so jih identificirali do zdaj.

>> Več: Podrobnosti hišnih preiskav: z goljufijami in pranjem denarja si je združba pridobila 400 tisočakov