c S

Pirc Musar v parlament poslala predlog kandidatov za sodnika na ESČP-ju

03.04.2024 17:13 Predsednica Nataša Pirc Musar je v DZ poslala predloge za slovenskega sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu. Predlaga priznane pravne strokovnjake Boštjana Zalarja, Vasilko Sancin ter Aleša Galiča.

Kandidate je predlagala na podlagi pridobljenih mnenj vlade in Sodnega sveta ter razgovorov z vsemi osmimi kandidati, ki so se prijavili na razpis, so sporočili iz njenega urada.

Poudarili so, da so kandidati tako v Sloveniji kot tudi mednarodno priznani pravni strokovnjaki, ki jih predsednica Nataša Pirc Musar ocenjuje kot zelo primerne in visoko strokovno kvalificirane za opravljanje nalog sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice.

Vsi izkazujejo dolgoletne, raznolike in bogate strokovne, znanstvene ter poklicne aktivnosti, tako doma kot v mednarodnih institucijah oziroma v mednarodnem okolju.

Aleš Galič in Vasilka Sancin sta med drugim profesorja na ljubljanski pravni fakulteti, Boštjan Zalar pa sodnik na upravnem sodišču.

Vlada je bila mnenja, da je vseh osem kandidatov primernih za sodnike na ESČP-ju, Sodni svet pa je dal prednost kandidaturi Galiča, Sancin ter profesorja na univerzi v Maastrichtu Jureta Vidmarja.

Slovenski sodnik na ESČP-ju je trenutno Marko Bošnjak, ki je tudi podpredsednik sodišča, se mu pa devetletni mandat izteče junija 2025. Za nov mandat ni mogel kandidirati, saj tega ne dovoljuje evropska konvencija o človekovih pravicah.

Sancin in Galič že delujeta kot nadomestna sodnika ESČP-ja, torej kot sodnika, ki nadomeščata slovenskega nacionalnega sodnika na ESČP-ju v primerih, ko ta zaradi različnih okoliščin ne more sodelovati na sojenjih.

Tajno glasovanje poslancev

V skladu s postopki morajo zdaj kandidati, ki jih je predlagala predsednica republike, v državnem zboru dobiti večino glasov na tajnem glasovanju.

Ima pa država čas do 16. decembra letos, da seznam kandidatov posreduje v Strasbourg, med katerimi bo Parlamentarna skupščina Sveta Evrope predvidoma januarja 2025 izvolila novega slovenskega sodnika.


>> Več: Pirc Musar v parlament poslala predlog kandidatov za sodnika na ESČP-ju