c S

Pirc Musarjeva utemeljila pomilostitve: osebne okoliščine, slabo zdravstveno stanje, zgledno vedenje

05.12.2023 07:41 Predsednica Nataša Pirc Musar je svojo odločitev o treh pomilostitvah utemeljila s posebnimi osebnimi okoliščinami obsojenke, slabim zdravstvenim stanjem obsojenca in zglednim vedenjem tretjega obsojenca.

K podaji mnenja glede izvajanja zakona o pomilostitvi je predsednico republike Natašo Pirc Musar zaradi pomilostitve treh ljudi, ki so bili obsojeni zaradi pomoči pri nezakonitem prečkanju meje, pozval DZ. Predsednica je v uvodu pojasnila, da je pomilostitev akt milosti, ki je namenjen ljudem s kriminalno preteklostjo, kot predsednica republike pa se zanj odloča v izjemnih okoliščinah in zelo restriktivno.

Povedala je, da se je v dosedanjih štirih primerih pomilostitve v konkretnih zadevah zanjo odločila, ker je obsojeni že bil na pogojnem odpustu, ker je obsojeni v celoti plačal denarno kazen kot stransko kazen in zgledno prestajal zaporno kazen ter je bil po njeni odločitvi o njem objavljen zelo pozitiven prispevek v oddaji Preverjeno. V primeru obsojenke je ta glavno kazen že prestala, poplačala denarno kazen in bila predčasno pogojno odpuščena s prestajanja kazni zapora, pomilostitev pa se nanaša le na stransko kazen. Ob tem so okoliščine njene izvršitve kaznivega dejanja za to kaznivo dejanje netipične, je pojasnila Pirc Musarjeva. V primeru četrtega obsojenca je svojo odločitev utemeljila z njegovim slabim zdravstvenim stanjem, ki se je močno poslabšalo, kar močno otežuje njegovo prestajanje zaporne kazni.

>> Več: Pirc Musarjeva utemeljila pomilostitve: osebne okoliščine, slabo zdravstveno stanje, zgledno vedenje