c S

Pametne digitalne javne storitve za pospeševanje preobrazbe gospodarstva, družbe in javne uprave

23.04.2024 07:25 Ministrstvo za digitalno preobrazbo bo pospešilo digitalno preobrazbo gospodarstva, družbe in javne uprave s projektom Pametne digitalne javne storitve. Evropska sredstva za ta projekt je odobrilo Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj. Projekt je vreden 26,8 milijona evrov, Evropski sklad za regionalni razvoj pa bo prispeval 15,5 milijona evrov.

Za pospešitev digitalne preobrazbe bo Ministrstvo za digitalno preobrazbo uvedlo nove poslovne modele in najnaprednejše tehnologije (interoperabilne rešitve, soustvarjanje storitev, algoritmična orodja z umetno inteligenco in druge napredene tehnologije). 

Vlaganja bodo osredotočena na vsebine digitalizacije storitev javne uprave in družbe. Gre za ukrepe za zagotovitev celovitih javnih storitev za podjetja, državljane ter javne institucije, razvitih z uporabniki, skladno z načelom soustvarjanja in z namenom varne in najboljše uporabniške izkušnje. 

Projekt Pametne digitalne javne storitve se izvaja v okviru programa evropske kohezijske politike v obdobju 2021–2027 v Sloveniji oziroma prednostne naloge inovacijska družba znanja ter zasleduje specifičen cilj izkoriščanje prednosti digitalizacije za državljane, podjetja, raziskovalne organizacije in javne organe. 

  • Ministrstvo za digitalno preobrazbo