c S

Odbor je predlog o referendumu glede preferenčnega glasu ocenil kot primeren za nadaljnjo obravnavo

17.04.2024 07:19 Člani odbora DZ-ja so z devetimi glasovi za in štirimi proti odločili, da je predlog za razpis posvetovalnega referenduma o uvedbi preferenčnega glasu za volitve poslancev primeren za nadaljnjo obravnavo. Predlog za razpis referenduma je podala Svoboda.

Poslanka Svobode Lucija Tacer je pojasnila, da so v Svobodi predlog za razpis posvetovalnega referenduma o uvedbi preferenčnega glasu na parlamentarnih volitvah vložili, ker želijo, da imajo volivke in volivci odločilen vpliv na izbiro kandidata ali kandidatke, ki jih bo zastopal/a v DZ-ju.

Trenutni sistem z volilnimi okraji in volilnimi enotami po njenem mnenju "dejansko vsili prebivalcem določenega okraja kandidata, ki kandidira za stranko". Ob tem je spomnila, da so koalicijske stranke uvedbo preferenčnega glasu na volitvah v DZ-ju zapisale v svojo koalicijsko pogodbo. Za spremembe volilne zakonodaje je potrebna dvotretjinska večina glasov poslancev. Menijo, "da bo izid na tem referendumu pomembna popotnica za vse poslanke in poslance v tem DZ-ju, da skupaj najdemo rešitev, ki jo bo izrazilo ljudstvo na tem referendumu".

V Svobodi bi ob tem ukinili volilne enote

Ob tem v Svobodi predlagajo tudi, da bi s tem volilne okraje in volilne enote ukinili oziroma ohranili le na administrativni ravni, izhaja iz referendumskega predloga. V njem pa so poudarili še, da je ustavno sodišče decembra 2018 ugotovilo, da so območja volilnih okrajev neustrezna. Sodišče je v sodbi takrat še zapisalo, da je izbira volilnega sistema v pristojnosti zakonodajalca.

Referendumsko vprašanje bi se tako glasilo: Ali ste za to, da se za volitve poslank in poslancev v državni zbor Republike Slovenije uvede preferenčni glas, ki bo zagotovil odločilen vpliv volivcev na izbiro poslanca?

>> Več: Odbor je predlog o referendumu glede preferenčnega glasu ocenil kot primeren za nadaljnjo obravnavo

Foto: STA