c S

Odbor DZ-ja za infrastrukturo za pospešitev postopkov izgradnje HE Mokrice

16.05.2024 06:36 Odbor DZ za infrastrukturo je na seji pozval vlado, naj pospeši postopke, ki bodo pripomogli k izgradnji Hidroelektrarne (HE) Mokrice. Za pospešitev gradnje te hidroelektrarne so se zavzeli v Svobodi, SD, SDS in NSi, medtem ko so v Levici proti.

Nujna seja odbora DZ-ja za infrastrukturo, okolje in prostor o prihodnosti vodne energije v Sloveniji je potekala na zahtevo poslanske skupine SDS-a. Kot je pojasnil poslanec Tomaž Lisec, si v največji opozicijski stranki predvsem želijo pospešiti postopke za dokončanje HE-ja Mokrice.

"HE Mokrice bo kot nova proizvodna enota prispevala k vzpostavitvi samooskrbnega in nizkoogljičnega vira elektroenergetskega sistema Republike Slovenije," so v SDS-u zapisali v zahtevi za sklic seje. Ob tem so poudarili, da bo hidroelektrarna kot investicija pomembna za zagotovitev zanesljive in cenovno sprejemljive oskrbe slovenskih odjemalcev z električno energijo.

V SDS-u prav tako podpirajo gradnjo malih hidroelektrarn. Po besedah Lisca so visoko učinkovite in do okolja prijazne, njihova življenjska doba pa je od 25 do 30 let. Investicija pa naj bi se po izračunih stroke povrnila v obdobju od sedmih do 10 let, je dejal poslanec.

>> Več: Odbor DZ-ja za infrastrukturo za pospešitev postopkov izgradnje HE Mokrice