c S

Odbor DZ-ja o obdavčitvi plačil za kmetovanje na območjih z omejitvami

17.03.2023 13:50 Odbor DZ za kmetijstvo ni podprl predlogov, ki so jih glede problematike plačil za kmetovanje na območjih z omejitvami oblikovali v SDS. Plačila za kmetovanje se namreč na območjih z omejitvami v višini 50 odstotkov štejejo med obdavčljive prejemke.

Sklic seje odbora DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na temo plačil za kmetovanje na območjih z omejitvam so zahtevali v poslanski skupini SDS, kjer ob tem, da bi moralo biti točkovanje ustreznejše za strma in druga problematična področja, menijo, da bi morali plačila za kmetovanje na območjih z omejitvami izvzeti iz obračuna dohodnine in da bi morala biti plačila za naravne ali druge omejitve izplačana v tekočem letu, je na današnji seji povzel Tomaž Lisec iz SDS.

Kmetijska ministrica Irena Šinko je povedala, da je ministrstvo s Kmetijskim inštitutom Slovenije oblikovalo popravek modela točkovanja kmetijskih gospodarstev na območjih z omejenimi možnostmi glede na njihovo strmino, nadmorsko višino in lego na kraškem terenu. Na kritiko SDS, da je bil pravilnik o razvrstitvi v javni obravnavi le tri dni, pa je odgovorila, da so ga pred tem že tako ali tako usklajevali z vsemi deležniki in da so ga želeli najprej dati v popravek Halozam, kjer so jim na terenskem obisku predstavili problematiko obdelovanja površin na strmih področjih.

>> Več: Odbor DZ-ja o obdavčitvi plačil za kmetovanje na območjih z omejitvami