c S

Od avgusta v aplikacijo e-Plaz vpisanih okoli 1600 zemeljskih plazov

17.11.2023 17:04 Za pregled nad zemeljskimi plazovi je bila pred časom vzpostavljena aplikacija e-Plaz, kamor občine lahko, ni pa to obvezno, vnašajo podatke. Po avgustovski ujmi se je število vpisov močno povečalo, doslej jih je bilo okoli 1600.

K vpisom podatkov v aplikacijo e-Plaz, ki je bila vzpostavljena v okviru razvojno-raziskovalnega projekta MASPREM, je po avgustovski ujmi občine med drugim pozvala Skupnost občin Slovenije, vpis pa priporoča tudi pristojno ministrstvo za naravne vire in prostor.

"Odziv je bil glede na čas pred avgustovsko ujmo pravzaprav zelo dober. Po avgustovski ujmi je bilo vpisov okoli 1600 in še prihajajo. Odziv po občinah je precej raznolik, od zelo kompletnih popisov do občin, ki niso vnesle nič," je za STA ocenil direktor Geološkega zavoda Slovenije Miloš Bavec.

Vpis v aplikacijo sicer za občine ni obvezen, zato podatki ne odražajo dejanskega stanja, a vpisi geološkemu zavodu ne glede na to koristijo. "Nam vsekakor zelo koristijo zaradi možnosti vpogleda v prostorsko razporeditev zemeljskih plazov in zaradi izboljšanja oz. kalibracije preventivnih kart. Vnosi niso časovno omejeni, vpisi potekajo vsak dan, tudi na novo registrirane uporabnike beležimo dnevno," je pojasnil Bavec.

>> Več: Od avgusta v aplikacijo e-Plaz vpisanih okoli 1600 zemeljskih plazov