c S

Obrtniki razočarani nad davčnimi spremembami, pričakovali so razbremenitve plač

19.06.2024 08:03 Obrtniki so pričakovali več od davčnih sprememb, želeli so si predvsem davčnih razbremenitev. Moti jih tudi zaostritev za davčne normirance. Prepričani so, da bo to vodilo v še več sive ekonomije.

Upravni odbor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) je ob obravnavi paketa predlaganih davčnih sprememb izrazil razočaranje. Pričakoval je, da bo država prisluhnila gospodarstvu in znižala visoko obremenitev plač. Prepričani so namreč, da bi morala država, če želi konkurenčno gospodarstvo, to obravnavati prednostno.

"Stroške plač je nujno treba znižati oziroma razbremeniti na prispevni stopnji. S tem bodo naši zaposleni dobili višja neto izplačila, lažje jih bomo zadržali v domačih podjetjih in bolj bomo konkurenčni. Nedopustno je pričakovati, da bo gospodarstvo sposobno prenašati še dodatne obremenitve ob že tako visokih stroških plač," je dejal predsednik OZS-ja Blaž Cvar.

Predsednik sekcije gradbincev pri OZS-ju Zoran Simčič je opozoril, da ne bo več delavcev, saj jih ne bodo mogli plačati, in bodo odšli v tujino. Predsednik sekcije cementninarjev, kamnosekov in teracerjev pri OZS-ja Bogdan Oblak pa je izpostavil sivo ekonomijo: "Z vsakim dvigom davkov se občutno povečajo možnosti za razcvet sive ekonomije. S tem pa izgublja tako država kot gospodarstvo, ki samo sebi predstavlja nelojalno konkurenco."

>> Več: Obrtniki razočarani nad davčnimi spremembami, pričakovali so razbremenitve plač