c S

Občini Središče ob Dravi in Brežice napovedali upravni spor glede azilnega doma

02.04.2024 06:42 Občina Središče ob Dravi bo sprožila upravni spor glede sklepa vlade o vzpostavitvi azilnega doma. Za pripravo in vložitev potrebne dokumentacije so pooblastili odvetniško družbo Matoz. Upravni spor bo sprožila tudi Občina Brežice.

Župan občine Središče ob Dravi Toni Jelovica je za STA izrazil upanje, da bo upravno sodišče zadevo obravnavalo prednostno in preklicalo sklep vlade, da v občini Središče ob Dravi postavijo azilni dom. V upravnem sporu bo občina predlagala, da upravno sodišče izda začasno odredbo, da se izvrševanje sklepa vlade o lokaciji azilnega doma začasno zadrži.

Kot je še dejal župan, so danes z urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov dobili odgovor na dopis, v katerem so jim z občine poslali sklepe redne seje občinskega sveta ter sklepe skupne izredne seje treh občinskih svetov, v katerih nasprotujejo odločitvi vlade. Poleg Središča od Dravi so namreč proti vzpostavitvi azilnega doma tudi v sosednjih občinah Ormož in Sveti Tomaž.

Urad je po navedbah župana v odgovoru zgolj poudaril, da je azilni dom začasnega in prehodnega značaja ter da je Slovenija kot članica EU dolžna spoštovati zakonodajo s področja človekovih pravic.

Prebivalci Središča ob Dravi so zaradi nestrinjanja z vladno odločitvijo v četrtek znova protestno zaprli ceste v središču občine.

>> Več: Občini Središče ob Dravi in Brežice napovedali upravni spor glede azilnega doma