c S

Občine morajo končati vnose podatkov o škodi. Minister: "Razgradili smo sistem urejanja vodotokov"

22.09.2023 13:25 Le še danes lahko občine vse podatke o škodi zaradi avgustovskih poplav vnesejo v aplikacijo Ajda. Celovita ocena je pomembna tudi za pridobitev evropske pomoči, za katero mora Slovenija zaprositi v 12 tednih po poplavah.

Generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Leon Behin je v Odmevih povedal, da je bilo v program Ajda do zdaj skupno vpisanih več kot 22.000 obrazcev, ki so nastali na terenu. Večinoma so jih vpisovali predstavniki občin, pa tudi vodarji, gozdarji in v določenem delu gospodarstveniki. Ocenil je, da je bilo vnesenih za okoli 2,6 milijarde evrov škode.

"Škodo je treba zdaj zelo natančno razdeliti – ali gre za nepremičnine ali gre za premičnine. V gospodarstvu je za več kot 300 milijonov evrov škode. Ko govorimo o stanovanjskih objektih, jih delimo na dva dela – na bolj poškodovane in manj poškodovane objekte. Trenutno je ocena škode na objektih približno pol milijarde evrov, skupaj pa je vnesenih okoli 11.000 obrazcev za same stanovanjske objekte," je naštel.


>> Več: Občine morajo končati vnose podatkov o škodi. Minister: "Razgradili smo sistem urejanja vodotokov"