c S

Ob obravnavi predloga novele zakona o kolektivnih tožbah poziv k njeni ponovni preučitvi

30.11.2023 08:12 Odbor za pravosodje je obravnaval predlog novele zakona o kolektivnih tožbah, ki ga je pripravila vlada.

Z novelo se dopolnjujejo pravila veljavnega zakona z namenom prenosa evropske direktive. Zavod Kolektiv 99 pa poslancem očita, da so se postavili na stran kapitala, zato jih pozivajo k ponovni preučitvi predloga novele, so sporočili iz zavoda.

Predlog po pojasnilih državne sekretarke na ministrstvu za pravosodje Valerije Jelen Kosi prinaša še uveljavljanje kolektivnega sodnega varstva v primerih množičnega oškodovanja potrošnikov in drugih skupin oškodovancev. Ob tem pa je treba po drugi strani hkrati zagotoviti ustrezna procesna jamstva za preprečitev nepoštenega pravdanja, je dejala.

Predstavila je pet ključnih rešitev zakona. Med njimi je predlagana širitev področja uporabe zakona o kolektivnih tožbah na področju prava varstva pravic potrošnikov. Predlagajo tudi nadgradnjo ureditve procesnega upravičenja za vložitev kolektivne tožbe s področja varstva potrošnikov, s čimer bo olajšana možnost vlaganja kolektivnih potrošniških tožb pravnim osebam iz drugih držav članic Evropske unije (EU).

Dopolnjujejo se tudi merila za presojo reprezentativnosti upravičenih oseb za vlaganje kolektivnih tožb. Sodišče bo pri upravičeni osebi presojalo obstoj neodvisnosti, predvsem da ni pod vplivom oseb, ki imajo ekonomski interes za vložitev morebitne kolektivne tožbe ali predloga za potrditev kolektivne poravnave.

>> Več: Ob obravnavi predloga novele zakona o kolektivnih tožbah poziv k njeni ponovni preučitvi