c S

Novi svet RTV Slovenija začenja z delom, predvidoma bo na prvi seji izvolil predsednika sveta

05.06.2023 08:35 Novi svet RTV Slovenija se bo popoldne sešel na ustanovni seji. Na dnevnem redu je zgolj ugotovitveni sklep o sestavi sveta RTV Slovenija, vendar svetniki pričakujejo, da bodo tudi izvolili predsednika sveta in začeli z delom.

V. d. generalnega direktorja RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je prvo sejo sveta sklical za 18. uro, čeprav so bile vse prejšnje seje nekdanjega programskega sveta sklicane za 15. uro.

17-članski svet RTV Slovenija sestavlja šest predstavnikov zaposlenih in 11 predstavnikov javnosti in bo nadomestil dosedanji programski in nadzorni svet RTV Slovenija.

Med prvimi nalogami novih svetnikov bo imenovanje predsednika štiričlanske uprave, ki bo po noveli zakona o RTV Slovenija vodila in upravljala javni zavod. Predsednika uprave bo svet RTV Slovenija imenoval na podlagi javnega razpisa, še dva člana bo svet imenoval na predlog predsednika uprave, delavskega direktorja pa bodo izvolili zaposleni na zavodu.

Članica sveta RTV Slovenija iz vrst zaposlenih Ilinka Todorovski je za Radio Slovenija pojasnila, da se bodo takoj lotili vseh z zakonom predpisanih nalog, sama pa si želi, da bi tudi preverili, "kakšne so možnosti za zamenjavo vršilca dolžnosti do imenovanja osebe, ki bo to počela s polnimi pooblastili." "Nisem pravnica, ne vem, kako bo to potekalo, ampak v vsakem primeru zdajšnji v. d. generalnega direktorja ne uživa nobenega mojega zaupanja," je dejala.

>> Več: Novi svet RTV Slovenija začenja z delom, predvidoma bo na prvi seji izvolil predsednika sveta