c S

Nemčija bo zaradi prebežnikov vzpostavila nadzor na meji s Poljsko in Češko

23.09.2023 14:21 Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je napovedala vzpostavitev začasnega nadzora na meji s Poljsko in Češko, da bi tako omejili pritok prebežnikov v državo. Preučujejo pa tudi druge ukrepe, ki bi preprečili tihotapljenje in trgovino ljudi.

Okrepitev nadzora na meji nameravajo povezati z že obstoječim naključnim policijskim nadzorom, je za nemški tednik Welt am Sonntag povedala ministrica.

"Trenutno preverjamo ustrezne dodatne ukrepe mejne policije," je za nemško tiskovno agencijo DPA povedal tiskovni predstavnik nemškega notranjega ministrstva.

Ministrica se namreč s Češko pogovarja tudi o možnosti, da bi pri njih delovali nemški policisti, podobno kot je Nemčija sklenila dogovor s Švico. Nemški policisti lahko tako v tesnem sodelovanju s švicarskimi kolegi na ozemlju Švice izvajajo inšpekcijske preglede in preprečujejo nepooblaščen vstop v Nemčijo, je pojasnila ministrica.

Ukrep uvedbe nadzora na meji s Češko, Poljsko in Švico so sicer v petek predlagali poslanci konservativne unije CDU/CSU, ki želijo tako omejiti prihod prebežnikov v državo. Na razpravi v parlamentu je ministrica sicer sprva zavrnila predloge Unije, češ da trenutni ukrepi delujejo.


>> Več: Nemčija bo zaradi prebežnikov vzpostavila nadzor na meji s Poljsko in Češko