c S

(Ne)svobodni mediji

29.05.2024 07:14 Na Slovaškem, Poljskem, pa tudi v Grčiji novinarji pričakujejo, da bo sveženj evropske medijske zakonodaje – od Direktive o strateških tožbah SLAPP do Direktive o medijski svobodi – novinarje zaščitil pred političnimi pritiski.

Zakonodaja sicer ščiti novinarje, prepoveduje politične prevzeme medijev in omogoča tožbe na Evropskem sodišču za človekove pravice zaradi omejevanja novinarske svobode.

Poljska vlada Donalda Tuska je lani le nekaj dni pred božičem odpustila vodstva in nadzorne svete javnih medijev, pozneje pa je zaradi veta predsednika države javno radiotelevizijo poslala v likvidacijo. To je svojevrsten precedens v evropskem medijskem prostoru. Naša berlinska dopisnica Maja Derčar, ki se je nedavno na Poljskem pogovarjala s tamkajšnjimi novinarji, v analizi ugotavlja, da bo zaradi neurejenega financiranja poljske radiotelevizije moral pred sodišče vodja Nacionalnega sveta za radiodifuzijo Maciej Swirski, imenovan v času vladavine Zakon in pravičnost, ki samega sebe imenuje Taliban. Novinarji in javnost medtem čakajo na novo radiotelevizijo.

>> Več: (Ne)svobodni mediji