c S

Nabor cepljenj v breme ZZZS-ja se bo na predlog NIJZ-ja razširil

06.07.2024 12:36 Ministrstvo za zdravje je v petkovem uradnem listu objavilo program cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2024. Ta na predlog NIJZ-ja širi nabor cepljenj, ki se bodo izvajala v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Lanskoletni program cepljenja je brezplačno cepljenje proti proti humanim papilomavirusom (HPV) zagotovil dvema dodatnima generacijama dečkov, in sicer v 1. in 3. letniku srednje šole, so spomladi za STA pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), kjer so podali omenjen predlog razširitve financiranja cepljenja proti HPV-ju.

NIJZ je predlagal tudi nekatere druge novosti, na ministrstvu za zdravje pa so predlog inštituta v celoti upoštevali.

Obvezno zdravstveno zavarovanje bo tako po novem krilo tudi cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) za odrasle, ki v tekočem letu dopolnijo 47 in 48 let. Do zdaj so bili do brezplačnega cepljenja upravičeni odrasli, ki v tekočem letu dopolnijo 49 let, in zamudniki.
Za nosečnice pa bo obvezno zdravstveno zavarovanje poleg cepljenja proti oslovskemu kašlju po novem krilo tudi cepljenje proti okužbam z respiratornim sincicijskim virusom (RSV). Krilo bo tudi cepljenje otrok proti noricam, in sicer od 1. januarja 2025. Vsa druga našteta cepljenja pa bo obvezno zdravstveno krilo od današnjega dne.

Na NIJZ-ju, kjer so podali predloge, so za STA pojasnili, da so prejeli več predlogov in pobud različnih strokovnih združenj za širitve programa cepljenja. Poleg tega je dovoljenje za promet prejelo novo cepivo proti okužbi z RSV-jem.

Predloge za širitve programa je obravnavala njihova posvetovalna skupina za cepljenje, predlog širitve z univerzalnim programom cepljenja otrok proti noricam pa je potrdil tudi zdravstveni svet na svoji seji lanskega decembra.


>> Več: Nabor cepljenj v breme ZZZS-ja se bo na predlog NIJZ-ja razširil