c S

Na vrhu G7 razburja razprava glede omembe pravice do splava v sklepni izjavi

14.06.2024 14:24 Vrh voditeljev skupine sedmih najbolj razvitih gospodarstev sveta (G7) v Apuliji je v četrtek zaznamovala burna razprava glede omembe pravice do splava v sklepni izjavi. Voditelji G7 so bili kritični tudi do iranskega jedrskega programa.

Pravica do splava bo omenjena le posredno, saj bodo v sklepni izjavi obnovili zavezo G7 iz Hirošime, kjer je ta pravica zapisana.

Kritičen je bil predvsem predsednik Francije Emmanuel Macron, ki je dejal, da obžaluje, a spoštuje, da pravice do splave ne bodo izrecno omenili v zaključni izjavi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. "Znano vam je stališče Francije, ki je pravico do umetne prekinitve nosečnosti vključila v svojo ustavo. V vaši državi nimate enakega razumevanja," je bil kritičen.

Gostiteljica, italijanska premierka Giorgia Meloni pa je v četrtek zavrnila očitke Macrona, češ da ni nobenega razloga za razburjenje glede stvari, o kateri so se dogovorili že pred časom. "Menim, da je v teh težkih časih zelo narobe, če se za kampanjo uporablja tako dragocen forum, kot je G7," je Meloni očitala francoskemu predsedniku, ki je v nedeljo razpisal predčasne parlamentarne volitve, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

"Polemika o prisotnosti ali odsotnosti besede splav v sklepih je popolna pretveza," je dodala Meloni. Ob tem je pojasnila, da bodo v sklepih izjave spomnili tudi na sklepe izjave iz Hirošime, v katerih so lani potrdili zavezo glede zagotavljanja varne in zakonite umetne prekinitve nosečnosti.

V Italiji je sicer umetna prekinitev nosečnosti dovoljena v prvih 90 dneh, je pa dostop do splava otežen, saj imajo številni zdravniki ugovor vesti. V nekaterih regijah celo do 90 odstotkov zdravnikov zavrača možnost opravljanja splava.

>> Več: Na vrhu G7 razburja razprava glede omembe pravice do splava v sklepni izjavi