c S

Na urad predsednice republike prispele štiri kandidature za informacijskega pooblaščenca

19.04.2024 16:00 Na urad predsednice republike so do roka, ki je potekel ob 15. uri, prispele štiri kandidature za informacijskega pooblaščenca oziroma pooblaščenko, so sporočili iz urada predsednice.

Na urad predsednice republike so do roka, ki je potekel ob 15. uri, prispele štiri kandidature za informacijskega pooblaščenca oziroma pooblaščenko, so sporočili z urada predsednice. Novega informacijskega pooblaščenca oziroma pooblaščenko bo na položaj imenoval DZ na predlog predsednice republike Nataše Pirc Musar.

"V skladu z zakonom o informacijskem pooblaščencu za pripravo predloga za imenovanje informacijskega pooblaščenca ni treba objaviti javnega poziva, zato se bom odločala med prijavljenimi oziroma predlaganimi kandidati po tem javnem pozivu, lahko pa v imenovanje državnemu zboru predlagam tudi drugega kandidata," je predsednica republike zapisala v pozivu, objavljenem 1. marca.

Za informacijskega pooblaščenca je lahko imenovan državljan Slovenije, ki ima univerzitetno izobrazbo, najmanj pet let delovnih izkušenj ter ni bil pravnomočno obsojen na nepogojno kazen zapora. Kandidaturi oziroma predlogu mogočega kandidata morajo biti priložena vsa dokazila o izpolnjevanju pogojev, ki jih določa zakon. Če tretja oseba poda predlog mogočega kandidata, mora biti predlogu priložena tudi pisna izjava predlaganega kandidata, da je pripravljen kandidaturo sprejeti, piše v pozivu.

>> Več: Na urad predsednice republike prispele štiri kandidature za informacijskega pooblaščenca