c S

Na mizi Varnostnega sveta alžirski in ameriški predlog resolucij o premirju v Gazi

20.02.2024 08:18 Pred razpravo Varnostnega sveta o alžirskem predlogu resolucije o Gazi, napovedano za danes, so ZDA vložile svoj predlog. V tokratnem predlogu se prvič nedvoumno zavzemajo za začasno premirje, ki so mu do zdaj nasprotovale.

Kot zatrjujejo dobro obveščeni viri ameriških medijev, želijo ZDA s tem predlogom ponuditi alternativo in obenem omogočiti razpravo o njem, ne pa pritiskati k takojšnjemu sprejetju.

Ameriški predlog resolucije Varnostnega sveta OZN-a o začasnem premirju v Gazi ni presenečenje. ZDA so postopoma spreminjale poudarke svojega odnosa do vojne v Gazi in navzočnosti v regiji.

V petek je to strnil ameriški predsednik Joe Biden: "V zadnjih dneh sem se veliko pogovarjal z izraelskim premierjem, vsakič po skoraj uro. Poudaril sem to, kar osebno mislim, da je nujno: priti mora do razglasitve začasnega premirja, da lahko v tem času umaknejo ujetnike oz. talce. Priprave potekajo in še zmeraj upam, da to lahko uresničimo. Ob tem pa sicer ne pričakujem, upam pa, da Izraelci ne bodo izvedli širokopotezne kopne invazije."

Ni dvoma, da so ZDA še zmeraj zaveznica in pokroviteljica Izraela, a zgodilo se je to, o čemer so ves čas trajanja vojne ugibali opazovalci. Namreč, kako daleč bo Joeja Bidna povlekel Benjamin Netanjahu.

>> Več: Na mizi Varnostnega sveta alžirski in ameriški predlog resolucij o premirju v Gazi