c S

Moskva slovenskega diplomata razglasila za nezaželeno osebo

12.04.2024 12:36 Rusko zunanje ministrstvo je na zagovor poklicalo slovensko veleposlanico Darjo Bavdaž Kuret zaradi nedavnega izgona ruskega diplomata iz Slovenije. Po zagovoru je Moskva uslužbenca slovenskega veleposlaništva razglasila za nezaželeno osebo.

Kot poroča ruska tiskovna agencija Tass, je bila veleposlanica na pogovoru na ministrstvu 15 minut, ob prihodu in odhodu pa ni dajala izjav.

Na svoji spletni strani je rusko ministrstvo zapisalo, da so veleposlanici ob upoštevanju načela vzajemnosti izročili noto o razglasitvi enega od uslužbencev slovenskega veleposlaništva v Moskvi za nezaželeno osebo.

Ministrstvo je v sporočilu za javnost navedlo, da je slovenski veleposlanici tudi povedalo, da je Ljubljana odgovorna za, po njihovem mnenju, "uničenje dvostranskih odnosov" med državama.

Po navedbah virov na slovenskem zunanjem ministrstvu je na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi šest članov osebja - poleg veleposlanice še trije diplomati in dva člana tehničnega osebja.

Slovenija je prejšnji mesec za nezaželeno osebo razglasila ruskega diplomata z veleposlaništva v Ljubljani, saj naj bi "opravljal dejavnosti, neskladne z njegovim diplomatskim statusom". Šlo naj bi za podpolkovnika Sergeja Lemeševa, ki je na veleposlaništvu opravljal funkcijo namestnika vojaškega atašeja. Moskva je po izgonu napovedala odgovor.

Kot so takrat povedali na vladi, je ruski diplomat Slovenijo zapustil 27. marca, več pa niso razkrili, saj je bil postopek tajen. Podpredsednik vlade Matej Arčon je takrat dejal, da odločitev, da diplomata razglasijo za persono non grato, "ni bila sprejeta čez noč": "Bila je tehtna in premišljena," je zatrdil.


>> Več: Moskva slovenskega diplomata razglasila za nezaželeno osebo