c S

Mirko Krašovec tudi na ustavnem sodišču neuspešen s postopkom zoper novinarje RTV SLO

09.07.2024 07:22 Ustavno sodišče je zavrnilo ustavno pritožbo nekdanjega ekonoma mariborske nadškofije Mirka Krašovca, s katero je ta želel izpodbijati odločitvi prvo in drugostopenjskega sodišča, ki sta zavrgli oziroma zavrnili njegovo tožbo proti novinarjem RTV SLO.

Krašovec je novinarjema Tanji Starič in Mateju Korošcu očital kaznivo dejanje žaljive obdolžitve v večerni oddaji Odmevi januarja 2021, ki jo je vodila Staričeva, Korošec pa je pripravil prispevek. Manici Janežič Ambrožič pa je kot takratni odgovorni urednici informativnega programa Televizije Slovenija pripisal pomoč pri omenjenem kaznivem dejanju.

Z zasebno tožbo je od njih terjal 21.000 evrov odškodnine. Zahteval je tudi objavo javnega opravičila in preklica medijskih navedb ter prepoved nadaljnjih posegov v ugled in dobro ime. Novinarja naj bi v televizijskih prispevkih o propadu cerkvenih holdingov Zvon 1 in Zvon 2 ter družbe Gospodarstvo rast navajala trditve, ki bi po Krašovčevih navedbah lahko škodovale njegovi časti in dobremu imenu. Še posebej ga je zbodla navedba o skoraj dve milijardi evrov veliki luknji zaradi propada cerkvenih finančnih holdingov, "ki jo bodo morali pokriti davkoplačevalci".

Na ugovor obdolžencev je sodišče prve stopnje zasebno tožbo zavrglo, ker je ocenilo, da v njej opisano dejanje ni kaznivo dejanje in da Krašovec ni upravičeni tožilec. Višje sodišče je zavrnilo njegovo pritožbo. Z ustavno pritožbo pa je Krašovec izpodbijal sklepa sodišč v zvezi z zavrženjem tožbe.

>> Več: Mirko Krašovec tudi na ustavnem sodišču neuspešen s postopkom zoper novinarje RTV SLO