c S

Ministrstvo: Nižanja subvencije pri plačilu vrtca za drugega otroka za zdaj ne bo

06.12.2023 14:37 Nižanje subvencije pri plačilu vrtca, ki je bilo napovedano pri obravnavi proračunskih dokumentov, s katerimi se znižujejo sredstva za predšolsko vzgojo, za zdaj ni predvideno. Ukrep namreč ni bil vključen v zakon o obnovi.

Ob pripravi proračunskih dokumentov, ki jih je DZ sprejel prejšnji mesec, so ministrstva sledila potrebam po sanaciji posledic poletnih ujm in poplav. Na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje so tako skrčili sredstva za predšolsko vzgojo, namenjena povečanju vključenosti otrok v vrtce. Sredstva za predšolsko vzgojo so leta 2022 znašala nekaj več kot 65 milijonov evrov, za prihodnje leto je predvidenih dobrih 48 milijonov evrov, za leto 2025 pa nekaj manj kot 42 milijonov evrov, so pojasnili na ministrstvu.

Zdaj pa so na ministrstvu potrdili, da omenjenega nižanja subvencije ne bo. "Kot možnost za začasno omejevanje ravni izdatkov na področju vzgoje in izobraževanja v okviru zakona o obnovi je bila sicer omenjena sprememba na področju državnih subvencij za predšolske otroke v vrtcih, ki naj bi se vrnile na raven pred 1. septembrom 2021, vendar pa to v zakonu ni bilo realizirano," so navedli. Ukrep je bil torej predviden kot ena od določb v zakonu o obnovi, a v zakon nato ni bil vključen.

>> Več: Ministrstvo: Nižanja subvencije pri plačilu vrtca za drugega otroka za zdaj ne bo