c S

Ministrica: Danes sprejeti akt o umetni inteligenci omogoča razvoj in ščiti človekove pravice

21.05.2024 13:40 Akt o umetni inteligenci, ki so ga danes potrdili ministri članic EU za telekomunikacije, po besedah slovenske ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh predstavlja ravnovesje med razvojem novih tehnologij in varovanjem človekovih pravic.

Ob tem je opozorila na pomanjkanje strokovnjakov za področje umetne inteligence.

Kot je za STA povedala ministrica, Slovenija podpira akt o umetni inteligenci, saj ne regulira tehnologije ampak njeno uporabo. Tako bo zakonodaja na eni strani omogočala inovacije in razvoj novih tehnologij, na drugi pa zagotavljala zaščito temeljnih človekovih pravic oziroma svoboščin.

Ob tem je opozorila na pomanjkanje strokovnjakov za področje umetne inteligence. "V tem trenutku ne samo v Sloveniji, ampak nasploh v Evropi nimamo dovolj usposobljenih strokovnjakov, zato si moramo več prizadevati tudi za to," je povedala Stojmenova Duh.

Zavzela pa se je tudi za to, da bi v evropskem regulatornem uradu za umetno inteligenco, ki ga je Evropska komisija že vzpostavila, sodelovali strokovnjaki iz vseh držav članic. Tako bo izvajanje zakonodaje lažje tudi v članicah, je dejala.

Dodala je, da to, kdo bo za nadzor nad izvajanjem akta o umetni inteligenci pristojen v Sloveniji, še ni znano.

"S kolegi že preučujemo, kaj vse je treba narediti. Zelo pomembno je, da imamo široko diskusijo z vsemi deležniki. Tako že organiziramo različne okrogle mize, imamo že veliko sestankov, da bo zakonodaja, ki jo pripravljamo, ustrezno usklajena," je ministrica še povedala glede izvajanja danes sprejete evropske zakonodaje v Sloveniji.

>> Več: Ministrica: Danes sprejeti akt o umetni inteligenci omogoča razvoj in ščiti človekove pravice