c S

Microsoft nezakonito zbiral osebne podatke otrok

06.06.2023 13:33 Microsoft bo ameriškim zveznim regulatorjem plačal 20 milijonov dolarjev zaradi nezakonitega zbiranja osebnih podatkov, ki so odprli račune na igralni konzoli Xbox med letoma 2015 in 2020.

Ameriška zvezna komisija za trgovino (FTC) je sporočila, da je podjetje obtoženo kršitve ameriškega zakona o varstvu zasebnosti otrok na spletu (COPPA) zaradi zbiranja in hrambe osebnih podatkov otrok, ne da bi obvestili starše ali pridobili njihovo soglasje.

Zakonodaja namreč zahteva, da morajo spletne storitve in spletna mesta, namenjena otrokom, mlajšim od 13 let, obvestiti starše o zbiranju osebnih podatkov in pridobiti njihovo soglasje.

Uporabniki Xboxa so pri ustvarjanju uporabniškega računa morali vnesti svoje podatke, kot so polno ime, e-pošta in datum rojstva. Šele po pridobitvi podatkov, kot je otrokova telefonska številka, je Microsoft starše zaprosil za dovoljenje, poroča BBC. Poleg tega je zbiral tudi profilne fotografije in staršev ni obvestil, da podatke deli z drugimi podjetji.

Odredba komisije za trgovino, ki jo mora potrditi še zvezni sodnik, od Microsofta zahteva, da sprejme ukrepe za izboljšanje zaščite zasebnosti otrok uporabnikov Xboxa. Odredba velja tudi za založnike drugih videoiger, s katerimi je Microsoft delil osebne podatke otrok.

>> Več: Microsoft nezakonito zbiral osebne podatke otrok