c S

Ljubljanski azilni dom lahko sprejme največ 350 ljudi, trenutno jih je tam že 1200

14.09.2023 12:43 Slovenska policija je do konca avgusta obravnavala že več kot 36 tisoč nedovoljenih vstopov v državo. Zaradi velikega števila prosilcev za mednarodno zaščito so prepolne tudi namestitvene zmogljivosti v azilnem domu v Ljubljani.

Vsi nimajo zagotovljenih postelj, razmere so zato izjemno hude, opozarja Urša Regvar iz Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja.

"Nekateri spijo v zabojnikih, veliko se jih ves čas zadržuje zunaj ali po hodnikih in v bistvu Slovenija zdaj trenutno v azilnem domu ni več sposobna zagotavljati nekih minimalnih standardov sprejema," je opozorila Regvar.

Direktorica vladnega urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj pojasnjuje, da vsem zagotavljajo prehrano, obleko in nujno zdravstveno oskrbo. Kot priznava, pa je problem prostorska stiska.

"V bistvu smo vse prostore, ki so bili možni, preuredili. V bivalne prostore smo pripeljali dodatna ležišča, tako da v bistvu spijo na vseh možnih površinah. Poleg teh zabojnikov, ki smo jih dodali, smo najeli tudi manjši šotor," je opisala Štrukelj.

Tak način reševanja težav s pomanjkanjem prostora ni ustrezen, ugotavlja varuh človekovih pravic Peter Svetina. Razmere v azilnem domu po njegovem ne ustrezajo minimalnim sprejemnim standardom. Varuh pri tem poudarja pravice nastanjenih ljudi do dostojanstva, zasebnosti in varnosti.


>> Več: Ljubljanski azilni dom lahko sprejme največ 350 ljudi, trenutno jih je tam že 1200