c S

Leto in 11 mesecev zapora za očeta, ki je odpeljal in skril svoja predšolska otroka

20.02.2024 15:02 Ljubljansko okrožno sodišče je 38-letnika, ki je decembra 2020 iz Švice odpeljal in skril svoja predšolska otroka, prejšnji teden na ponovljenem sojenju obsodilo na leto in 11 mesecev zapora. Kot kaže, še vedno ni znano, kje sta otroka.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so za časopis Delo pojasnili, da so osumljencu za dve kaznivi dejanji odvzema mladoletne osebe 15. februarja izrekli enotno kazen enega leta in 11 mesecev zapora. "S sodbo je stranka zadovoljna," je za Delo povedal odvetnik matere otrok Gregor Verbajs. Sodba še ni pravnomočna, saj je obramba že napovedala, da se bo nanjo pritožila.

To je za 38-letnega osumljenca že drugo sojenje. Sodišče ga je zaradi kaznivega dejanja nezakonitega odvzema otrok maja 2022 že obsodilo na pogojno kazen leto in sedem mesecev zapora s preizkusno dobo treh let in posebnim pogojem, da mora v mesecu po pravnomočnosti sodbe otroka vrniti, sicer bo moral v zapor.

A ta sodba ni nikoli postala pravnomočna, saj so jo višji sodniki razveljavili in odredili novo sojenje. Strinjali so se, da je bil 38-letniku nezakonit odvzem otrok dokazan. A so naročili, naj se na novem sojenju, preden bi mu morebiti izrekli omenjeni posebni pogoj, preveri, kakšne so zdaj razmere pri materi otrok. Kaj so ugotovili, ni jasno, saj je bila obravnava v celoti zaprta za javnost, poroča časopis Dnevnik.

>> Več: Leto in 11 mesecev zapora za očeta, ki je odpeljal in skril svoja predšolska otroka