c S

Lani zaseženih za več kot dve milijardi evrov ponaredkov. Največ je bilo iger, igrač, zgoščenk.

04.12.2023 07:41 V Evropski uniji je bilo na zunanji meji in notranjem trgu lani zaseženih približno 86 milijonov ponarejenih predmetov v vrednosti več kot dve milijardi evrov, sta v skupnem poročilu izpostavila Urad EU za intelektualno lastnino in Evropska komisija.

Število izdelkov, lani zaseženih na meji EU-ja, se je v primerjavi z letom 2021 sicer zmanjšalo za 43 odstotkov, vendar pa se je njihova vrednost povečala za 11 odstotkov, saj je bilo zaseženih več izdelkov z višjo domačo drobnoprodajno vrednostjo, so ta teden sporočili z Urada RS za intelektualno lastnino.

Na notranjem trgu so policija in organi za nadzor trga zasegli 26 odstotkov več ponarejenega blaga kot leta 2021, vrednost tega blaga pa se je zmanjšala zaradi večjega deleža zadržanih artiklov, ki pripadajo cenejšim kategorijam izdelkov.

Pet najpogosteje zaseženih izdelkov so bile igre, embalažni material, igrače, cigarete in posnete zgoščenke. Ti izdelki so predstavljali več kot 72 odstotkov vseh zaseženih izdelkov.

V desetih državah članicah (Italija, Francija, Nizozemska, Bolgarija, Nemčija, Litva, Španija, Madžarska, Grčija in Portugalska) je bilo zaseženih več kot 96 odstotkov vseh ponarejenih predmetov, lani zaseženih v EU-ju. Prednjačila je Italija, kjer je bila zasežena več kot polovica skupnega števila ponarejenih predmetov in več kot 33 odstotkov glede na ocenjeno vrednost.

>> Več: Lani zaseženih za več kot dve milijardi evrov ponaredkov. Največ je bilo iger, igrač, zgoščenk.