c S

Komisija ZN-a: Tako Izrael kot Hamas sta v Gazi zagrešila vojne zločine

12.06.2024 13:33 Neodvisna preiskovalna komisija Združenih narodov je objavila prvo poglobljeno preiskavo o dogajanju med vojno v Gazi. Ugotovila je, da sta tako izraelska vojska kot palestinsko gibanje Hamas zagrešila vojne zločine.

"Izrael mora nemudoma ustaviti vojaške operacije in napade v Gazi. Hamas in palestinske oborožene skupine pa morajo nemudoma ustaviti raketne napade in izpustiti vse talce. Zajemanje talcev je vojni zločin," je dejala vodja preiskovalne komisije Navi Pillay. Poudarila je, da je treba nujno pred roko pravice privesti vse odgovorne.

Poročilo neodvisne preiskovalne komisije je prva poglobljena preiskava ZN-a dogodkov med vojno, ki je izbruhnila po 7. oktobru lani. V njej ugotavljajo, da so tako Izrael kot palestinske oborožene skupine krivi vojnih zločinov.

Komisija ZN-a, ki jo je ustanovil Svet ZN-a za človekove pravice maja 2021, je ugotovila, da so v oktobrskem napadu pripadniki palestinskih oboroženih skupin storili vojne zločine, med drugim zajemanje talcev, namerno ubijanje ter kršenje mednarodnega humanitarnega prava in mednarodnega prava človekovih pravic. Našli so še dokaze o oskrunitvi trupel, tudi spolni oskrunitvi, obglavljanju in sežiganju. Otroke, ki so bili priča temu nasilju, so snemali v propagandne namene, so še opozorili v poročilu. Prepričani so še, da izraelskim oblastem ni uspelo zaščititi civilistov na jugu Izraela.


>> Več: Komisija ZN-a: Tako Izrael kot Hamas sta v Gazi zagrešila vojne zločine