c S

Kandidatki za ministrico Andreji Katič zelena luč odbora DZ-ja za pravosodje

01.03.2024 15:09 Pred odborom DZ-ja za pravosodje se je predstavila kandidatka za ministrico Andrejo Katič, ki je dobila zeleno luč odbora za imenovanje za pravosodno ministrico. Naslednji torek potrjeval še državni zbor.

Če bo Andrejo Katič potrdil v torek državni zbor, bo prevzela vodenje resorja, ki ga je vodila že med letoma 2018 in 2020 v vladi Marjana Šarca. Poleg tega je med letoma 2015 in 2018 v vladi Mira Cerarja vodila tudi ministrstvo za obrambo. Še pred tem je bila v letu 2014 izvoljena za poslanko SD-ja in bila do imenovanja na ministrsko funkcijo tudi podpredsednica DZ-ja.

Andreja Katič je novinarjem že pred zaslišanjem med drugim razložila, kako bi rešila zaplet s sodniškimi plačami. Po poročanju TV Slovenija je dejala, da bo to uredili z zakonom, predlog je že usklajen tudi s predsednikom vlade Robertom Golobom. Sestanek z vsemi deležniki bo prihodnji teden. Glede spornega nakupa stavbe na Litijski v Ljubljani pa je dejala, da ne bo ničesar pometala pod preprogo in bo vse dokumente dala na ogled javnosti, ker želi, da je vse transparentno.

Predlog za imenovanje Andreje Katič je premier Robert Golob, ki ji sicer ob sestavljanju vlade leta 2022 ni bil naklonjen, po sestankih s predstavniki SD-ja, v DZ poslal v ponedeljek. Za to se je odločil ravno zaradi njenih preteklih izkušenj.


>> Več: Andreja Katič napovedala reševanje sodniških plač s posebnim zakonom